메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
송민규 (경상국립대학교) 김지윤 (경상국립대학교) 전은비 (경상국립대학교) 김정균 (경상국립대학교) 박신영 (경상국립대학교)
저널정보
한국수산해양교육학회 수산해양교육연구 수산해양교육연구 제33권 제3호(통권 제111호)
발행연도
2021.6
수록면
800 - 805 (6page)
DOI
10.13000/JFMSE.2021.6.33.3.800

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
This study assessed the quantitative contamination levels of total viable bacteria, fungi (yeast and mold), coliforms and Escherichia coli in Todarodes pacificus (squid), Stephanolepis cirrhifer (file fish) and Lophiomus setigerus (black mouth angler) as major dried fishery food products which were favored by consumers in Korea. Total viable bacteria in dried squid, dried file fish and dried black mouth angler were detected as 1.0~3.5, 2.0~5.1, and 3.2~5.9 log <SUB>10</SUB> CFU/g, respectively. Fungi in dried squid, dried file fish and dried black mouth angler were also detected as 2.0~3.8, 2.3~4.9, and 1.8~6.4 log <SUB>10</SUB> CFU/g, respectively. Coliforms were not detected in dried squid and dried black mouth angler, whereas the positive rate of coliforms in dried file fish was 60% with 1.5~2.3 log <SUB>10</SUB> CFU/g. E. coli was not detected in all samples (ND: < 1 log <SUB>10</SUB> CFU/g). The data on microbial contamination levels may be utilized for quantitative microbial assessment of dried fishery food products for controlling the level of microbial contamination and securing microbiological safety.

목차

Abstract
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 재료 및 방법
Ⅲ. 연구 결과
Ⅳ. 결론
References

참고문헌 (20)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2021-454-001760407