이 연구는 서울 금천구에 있는 여성들의 도시농업 공동체를 사례로 하여 여성 중심 도시농업 공동체의 특성을 살펴보고 그 의미를 공동체경제와 공동체적 돌봄의 관점에서 분석한 것이다. 여성들의 도시농업 공동체가 텃밭강사라는 일자리 사업으로부터 출발하여 지역에서 도시농업 단체를 결성하였고 도시농업과 먹거리라는 여성들의 일을 기반으로 공동체 활동과 지역 돌봄을 실천한다는 점에서, 돌봄 윤리에 기반한 공동체경제와 공동체적 돌봄의 측면에서 분석하였다. 본 연구의 내용은 다음과 같다. 첫째, 금천지역 여성들은 텃밭강사라는 여성 일자리로 시작하여 도시농업 단체를 설립하고 지역에서 도시농업 운동을 전개하여 공동체텃밭을 운영하고 텃밭조성 사업을 벌여 나가며 학교텃밭을 정착시켜 나간다. 이러한 도시텃밭들은 지역 공동체를 조직하고 활성화하는 역할을 한다. 둘째, ‘금천도시농업네트워크’에서 분리해 텃밭조성 사업을 해온 ‘건강한농부사회적협동조합’은 도시농업에서 먹거리 사업으로 확장해 나간다. 여성들은 텃밭에서의 생산, 생산과 소비를 연결하는 직거래 농부시장, 분배의 공유부엌, 반찬카페, 어린이 식당, 음식물쓰레기 퇴비화와 같은 자원 순환까지, 지역먹거리 순환체계를 만들어가는 데도 중요한 역할을 하고 있다. 셋째, 도시농업 공동체는 여성들의 일에 기반을 두고 있으며, 지역의 필요에 기반한 대안적이며 돌봄 윤리에 기반한 공동체경제이고 지역순환 경제이다. 넷째, 여성 도시농업 활동가들은 금천구 주말농장을 위탁 운영하면서 지역의 다양한 주민들을 만나게 되고 현대 도시에서 살아가는 사람들의 고립과 단절, 돌봄의 위기를 깨닫고 도시농업 공동체가 지역 돌봄의 책임을 공유하고 공동체에 의한 돌봄을 실천한다. 이 연구를 통해 기후위기 시대 도시농업의 기능과 역할, 도시농업과 먹거리 공동체경제, 이를 기반으로 한 공동체적 돌봄, 그리고 이것들을 실천해 가는 여성의 역할을 살펴본다.
The study is based on the case of women’s urban agricultural community in Keumchon-gu, Seoul to examine the characteristics of the women-centered urban community and to analyze its implications in terms of the community economy and communal care. The Keumchon women’s urban agricultural community started as a job creation project to train small plot farming instructors but in time grew to become an urban agriculture organization which pursue community activities and communal care through women-led activities such as urban farming and food. The study examines their progress and activities from the perspective of community economy based on care ethics and care. The content of study consists of four parts. First, the women in Keumchon started their work as a training center for eco-farming instructors, but they expanded their activities to creating and running community garden, securing spaces where there were not enough plots, and utilizing school gardens. In the process, the activists met and worked with local women, and the increased interaction and cooperation between them led to a creation of network which in turn strengthened the community as whole. Second, Healthy Farmers Social Co-Op(HFSC) became separated from Keumchon Urban Agriculture Network and extended its activities from just urban farming to food project. Women farmers of Keumchon aim to establish a circular local food system that runs a sustainable cycle from producing food at local farm, to running farmer’s market for distribution and common kitchen for consumption, side dish cafe or children’s cafeteria, and finally to decomposing waste to make natural fertilizer. Third, the women’s urban agriculture community is based on the work of women, the purpose of their work is not to gain profits but to meet the needs of their community. Therefore their work and economy is alternative and communal, or rather a regional circulation economy with a focus on ethics of caring for each other and creating sustainable living together. Fourth, as the women activists shifted their focus from training eco-farming instructors to farming some rented weekend farms in Keumchon-gu, they got to meet various members of the community. What became clear was how these residents were in need of help in taking care of their children but were not getting much assistance and thus feeling isolated. The women activists therefore began to be involved in community care. The purpose of the study is to illuminate the functions and roles of urban agriculture, the urban agriculture and food communal economy, communal care based on them, as well as the crucial role women play in pursuing such alternative economy in this era of climate crisis.