본고에서는 2020년과 2021년 소청도 현지조사를 하는 과정에서 파악한 미역채취 기술의 다양성과 그것을 가능하게 하는 함의를 찾고자 했다. 옹진군 소청도 미역채취 현장에서 파악한 다양한 어구어법을 조간대와 조하대의 기술로 구분하고, 다양한 채취 기술이 지속될 수 있는 이유를 환경적 요인, 생업 관련성, ‘좋은 미역’에 대한 선호 등으로 파악하였으며, 이를 기반으로 관행이 지속될 수 있었음을 논의하였다.
먼저 조간대에서 사용하는 낫의 다양성과 물때에 따른 낫의 사용을 살펴보았다. 소청도에서는 일반 낫과 함께 손잡이가 1m~2.5m까지의 다양한 장낫을 사용한다. 멀리 있는 미역은 장낫을 사용하고 가까운 곳의 미역은 일반 낫을 사용하는데, 단순한 거리 조절이 아니고, 썰물이 빠져나가는 시간을 고려하여 다양한 낫을 사용하고 있음을 파악하였다. 썰물이 모두 빠진 후에 작업하는 것이 편할 것 같지만, 실제로는 썰물이 빠져나가는 중간 시점부터 작업을 시작해 간조가 되었을 때 작업을 마무리한다. 그래서 작업을 처음 시작할 때는 주로 장낫을 사용하고, 간조가 되면 일반 낫을 사용한다.
조하대의 미역채취로 배를 이용한 방법과 잠수하여 채취하는 방법을 살펴보았다. 배를 이용할 때에는 물이 많이 빠지는 사리 때 해안가에 정박하여 장낫으로 채취하고, 잠수꾼들도 주로 사리 때 해안가에서 잠수하여 낫으로 물속 미역을 채취한다. 과거 소청도의 남자들은 대부분 잠수꾼이었다는 주민들의 주장에 근거하면, 잠수하여 채취하는 것이 주된 방법이고 신체적으로 잠수를 못할 경우에 배를 이용하여 물속 미역을 채취하는 것이다.
소청도의 미역채취 기술의 다양성이 갖는 함의를 환경적인 조건, 생업을 고려한 채취 시기의 조절, 물속 미역에 대한 선호 등으로 파악하였다. 조간대에서 다양한 장낫을 사용하는 이유는 지형적 조건으로 공간이 한정되기 때문이었다. 소청도 전체 해안에 미역이 서식하지만, 조간대를 이용할 수 있는 공간은 극히 일부분에 불과하다. 따라서 한정된 공간에서 최대한 많은 양의 미역을 채취하기 위해 바닷물이 모두 빠져나가기 전부터 미역을 채취하는 것이다.
채취 시기가 변화된 정황을 통해 두 가지 사실을 파악할 수 있었다. 현재는 5월 말부터 6월 말까지 30일 동안 채취하는데, 과거 잠수꾼이 많던 시절에는 6월 21일~22일에 드는 ‘하지’ 이후 한 달간 채취하였다. 그 이유는 잠수꾼들을 배려하기 위해 채취 시기를 최대한 뒤로 미루는 것이면서, 동시에 보리농사를 마치고 미역 건조장을 확보하기 위함이었다.
끝으로 조간대의 미역보다 물속 미역을 선호함으로 인해 기술의 다양성이 지속되고 있음을 논의하였다. 1970년대 제주해녀를 통해 고무옷이 도입되었을 때 소청도에서는 적극적으로 도입하여 남자들도 착용하고, 여자들도 비로소 잠수를 시작하게 된다. 이러한 반응은 서남해와 다른 선택이라는 점에서 특별하다. 서남해에서는 고무옷이 등장하면서 남자 잠수꾼들이 자연스레 도태되거나 소멸하기 때문이다. 소청도에서는 현재까지 남자 잠수꾼이 지속되고 있는데, 그 이유는 물속 미역을 선호하는 식문화 때문인 것으로 판단된다. 잠수를 하거나 배를 이용해야 길고 부드러운 물속 미역을 채취할 수 있기 때문이다. 또 조간대에서 장낫을 사용하는 사람들도 길게 낫을 뻗어 조하대의 미역을 채취하는 데 노력을 기울인다. 결론적으로 물속 미역이 ‘좋은 미역’이라는 선호가 기술의 다양성을 지속하게 하는 문화적 기반인 것으로 판단된다.
This paper aims to discuss the diversity of sea mustard harvesting techniques identified during field investigation in Socheong-do Island in 2020 and 2021 and explore the implications behind the diversity. For this purpose, various fishing methods and gears identified at the sea mustard harvesting site in Socheong-do were divided into intertidal zone techniques and subtidal zone techniques. The reasons why the various harvesting techniques in the island can be continued were identified as environmental factors, relevance to livelihood, and preference for ‘quality sea mustard’. Based on this, the practice could be continued.
First, the variety of sickles used in the intertidal zone and the use of different sickles according to the tide time were examined. In Socheong-do, along with general sickles, various long sickles with handles ranging from 1 meter to 2.5 meters are used. A long sickle is used for collecting sea mustard from a distance, and an ordinary sickle is used for collecting sea mustard nearby. Various sickles are used not for the purpose of simple distance control, but from consideration of ebb time.
As for sea mustard harvesting method in the subtidal zone, the collection using a boat and the collection by diving were examined. When a boat is used, it is anchored near the shore during the high tide season and long sickles are used for collecting sea mustard. Divers mainly work near the shore during the high tide season to collect sea mustard with sickles.
The implications of the diversity of sea mustard harvesting techniques in Socheong-do were identified in terms of environmental conditions, adjustment of harvesting time in consideration of livelihood, and preference for sea mustard under the water. Sickles of various lengths were used in the intertidal zone because the space was limited due to the topographical conditions. Although sea mustard inhabits the entire coast of Socheong-do, only a small portion of the intertidal zone can be used. Therefore, in order to collect as much sea mustard as possible in a limited space, they collect sea mustard before the seawater drains away completely.
Observation of the circumstances of the change in the harvesting period confirmed two facts. Currently, sea mustard is collected for 30 days from the end of May to the end of June. In the past when there were many divers, it was collected for a month after the summer solstice, which occurred around June 21-22. The reason was to wait for the water temperature to rise in consideration of divers, and at the same time to secure a space for drying seaweed after finishing barley farming.
Lastly, the diversity of harvesting techniques is maintained due to the preference for sea mustard under the water over sea mustard in the intertidal zone. When wetsuits were introduced through Jeju haenyeo (female divers) in the 1970s, Socheong-do accepted them wholeheartedly, and men wore them, and even women began to dive. This reaction is special in that it is a choice different from that made in the western coast and southern coast because, as wetsuits were introduced in the western and southern coasts, male divers naturally disappeared. Male divers still exist in Socheon-do, which is thought to be due to the food culture that favors sea mustard growing under the water. This is because they have to dive or use a boat to collect the long, soft sea mustard that grows under the water. People who use long sickles in the intertidal zone make efforts to extend their sickles and collect sea mustard in the subtidal zone. It can be concluded that the preference that sea mustard under water is ‘quality sea mustard’ is the cultural basis for various harvesting techniques to continue.