본 연구에서는 국내에서 소비되고 있는 십자화과 채소의 sulforaphane 함량 차이를 HPLC-UV를 이용하여 분석을 진행하였다. 분석법 검증은 LOD, LOQ, 직선성, 특이성, 정밀성을 평가하여 검증하였다. 분석법 검증 결과 표준용액의 머무름시간과 십자화과 채소 추출물의 머무름시간이 일치하여 특이성을 나타냈으며, sulforaphane 표준품 검량선의 결정계수 값이 0.999 이상으로 나타나 높은 직선성을 보였다. 일간 정밀도와 일내 정밀도에서는 0.15~4.36%의 정밀성을 나타내었다. 검출한계는 0.88 ㎍/mL, 정량한계는 2.68 ㎍/mL로 나타났다. 십자화과 채소를 dichloromethane으로 추출하여 sulforaphane 함량을 분석한 결과, 무순에 9.79±0.06 ㎎/100 g으로 가장 많이 함유되어 있었다. 신선한 상태와 냉동상태의 십자화과 채소 내 sulforaphane 함량을 비교하였을 때 브로콜리와 콜리플라워는 냉동된 상태에서 신선한 상태보다 sulforaphane의 함량이 유의적으로 더 높게 나타났으며, 방울양배추는 신선한 상태에서 냉동상태보다 유의적으로 더 높은 sulforaphane 함량을 나타내었다. 본 연구에서 분석된 자료는 원료와 제품의 품질을 평가하기 위한 데이터로 활용될 수 있을 것으로 판단된다.
Sulforaphane, a phytochemical mainly derived from cruciferous vegetables, possesses anti-oxidative and anti-inflammatory properties. There is a lack of information about the changes in the sulforaphane content of cruciferous vegetables caused by processing conditions such as freezing and drying. Hence, this study investigated the sulforaphane levels of fresh, frozen or dried cruciferous vegetables and cabbage drinks. The results showed that the sulforaphane contents of the fresh samples varied from 0.62±0.00 ㎎/100 g (cauliflower) to 9.79±0.06 ㎎/100 g (radish sprout). The sulforaphane levels were significantly higher in frozen broccoli and cauliflower than in fresh samples, whereas the opposite trend was observed in Brussels sprouts and radishes. Although the sulforaphane levels of cabbage and cabbage drinks were 5.36±0.05∼5.62±0.01 ㎎/100 g and 12.77±0.56∼13.95±0.06 ㎎/100 g, respectively, sulforaphane was not detected in cabbage powder. The sulforaphane content may be highly vulnerable to drying conditions. Thus, our observations suggest that the sulforaphane contents of cruciferous vegetables could be affected by the processing methods.