갈퀴나물은 콩과에 속하는 다년생 덩굴식물로서 어린 순은 식용하고 갈퀴나물의 지상부는 근육통, 관절염 및 염좌상 등 대한 민간요법으로 사용되었다. 본 연구에서는 갈퀴나물의 생리활성 성분과 항산화 효과를 측정하기 위하여 갈퀴나물의 지상부를 증류수와 에탄올(20%, 40%, 60%, 70%, 80%, 95%)을 농도별로 넣고 60℃에서 환류 추출하여 각 추출액의 추출수율, 총 플라보노이드 함량, 총 폴리페놀 함량, 수용성 단백질과 환원당의 함량, 전자공여능, SOD유사활성능 및 아질산염 소거능을 측정하였다. 1. 갈퀴나물 지상부의 추출수율은 에탄올 0%의 물추출물의 수율이 25.5%로 가장 높았고, 그 다 음은 에탄올 95%추출물로서 3.25%의 수율을 보였다. 2. 총 플라보노이드 함량은 에탄올 70%추출물에서 24.47mg/g로 가장 높았다. 3. 총 폴리페놀 함량은 에탄올 40%와 70%추출물이 각각 26.93mg/g, 25.13mg/g의 높은 함량을 나타냈다. 4. 수용성 단백질은 에탄올 20%와 0%추출물에 각각 343.69mg/g, 265.08mg/g 씩의 많은 단백질 이 함유되어있는 것으로 측정되었다. 5. 환원당의 함량은 에탄올 60%추출물이 131.01mg/g으로 가장 높은 함량을 나타내었고, 그 다 음으로는 70% 추출액으로 88.83mg/g의 함유량을 보였다. 6. 전자공여능의 측정 결과, 농도 2.0mg/mL의 조건에서 70%추출물이 97.34%로 가장 높은 전자 공여능을 나타냈으며, 0%와 20% 추출물을 제외한 나머지 대부분의 추출물에서 90%이상의 우 수한 활성을 나타내었다. 7. SOD유사활성능은 농도 2.0mg/mL에서 70%추출물이 33.57%로 가장 우수한 효과를 나타내었고 그 다음으로 높은 활성을 보인 추출액은 80%추출액이었다(20.10%). 8. 아질산염 소거능의 측정 결과, pH 1.2, 농도 2.0mg/mL의 조건에서는 모든 추출액의 소 거능이 우수한 것으로 분석되었고, 특히 40%추출물에서 94.20%의 가장 높은 소거능을 보였 다. 그리고 갈퀴나물 추출액의 농도가 높아지고 pH는 낮아짐에 따라 아질산염 소거효과가 뚜 렷하게 증가하는 것으로 분석되었다. 항산화 활성과 총 플라보노이드 및 폴리페놀 화합물 함량 사이의 결과를 분석한 결과, 70%와 40% 추출물에서 측정된 높은 항산화물질 화합물 함량과 우수한 전자 공여능 및 아질산염 소거능 사이에 아주 밀접한 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 이상의 결과, 갈퀴나물 지상부는 생리활성 및 항산화 효과가 우수하므로 기능성 제품의 첨가제나 의약품 또는 화장품의 원료로 활용될 수 있는 가능성이 큰 생물자원으로 사료된다.
Vicia amoena is perennial vine plants belong to the family of Leguminosae. V. amonea has been used as an edible herb and a folk medicine for a treatment of pain, myalgia, arthritis and sprains. The purpose of this study was to investigate a bioavailability of V. amonea as an additive for a development of functional foods, cosmetic stuffs and medicines. This study examined the content of biological effective ingredients and antioxidant activities of the extracts extracted from the aerial parts of V. amoena using various concentrations of water and ethanol(0%, 20%, 40%, 60%, 70%, 80%, 95%) as a solvent by reflux extraction at 60℃. 1. The result of extraction yield from the aerial parts of V. amoena using various concentrations of water and ethanol as a solvent showed the highest yield of 25.5% in water extract(0% ethanol extract), followed by 13.25% of 95% ethanol extract. 2. The contents of total flavonoid compounds of extracts were found as the highest (24.47mg/g ) in 70%, followed by 80%(12.39mg/g), 60%(9.8mg/g), 40%(5.53mg/g), 20%(3.14mg/g), 95%(3.02mg/g) and 0% ethanol extract(1.52mg/g), respectively. 3. The contents of total polyphenol compound in extracts showed the highest amount(26.93mg/g) in 40%, followed by 70%(25.13mg/g), 20%(21.52mg/g), 60%(21.07mg/g), 0%(19.86mg/g), 80%(17.56mg/g) and 95% ethanol extract(16.48mg/g), respectively. 4. The measurements for soluble protein content of extracts, in descending order were as follows: 343.69mg/g(20%), 265.08mg/g(0%), 240.08mg/g(40%), 224.78mg/g(60%), 206.43mg/g(70%), 186.43mg/g(95%) and 158.98mg/g(80%), respectively. 5. The amounts of reducing sugar contained in extracts were the highest content of 131.01mg/g in 60% ethanol extract, followed by 88.83mg/g(70%), 78.24mg/g(80%), 67.70mg/g(40%), 59.45mg/g(20%), 43.33mg/g(95%) and 26.45mg/g(0%), respectively. 6. In the results of electron donating ability, the activity of 70% ethanol extract showed the highest of 97.34%, and most extracts revealed a high ability more than 90%, except water(0%) and 20% ethanol extract at the concentration of 2.0mg/mL. The electron donating ability of extracts was increased by the accretion of concentration. 7. The analysis on superoxide dismutase(SOD)-like activity of extracts showed the highest activity 33.57% of 70% ethanol extract, followed by 20.10% of 80% ethanol extract at 2.0mg/mL concentration, and the activity was increased with an increment of concentration. 8. The results of nitrate scavenging activity of extracts turned out to be excellent and rose along with a concentration increment and pH decrement. 40% ethanol extract showed the highest activity of 94.20% at pH 1.2 and 2.0mg/mL concentration. These results suggested that 70% and 40% ethanol extract obtained from aerial parts of V. amoena have a high content of flavonoid and polyphenol compound and an excellent antioxidant activities such as electron donating ability, superoxide dismutase(SOD)-like activity and nitrate scavenging activity. In conculusion, the extracts extracted from the aerial parts of V. amoena with ethanol have a high content of antioxidant ingredients and a strong antioxidant activity, and it can be used as an effective antioxidant resource for a development of functional foods, medicines and cosmetic stuffs to control free oxygen radicals and aging processes.
Ⅰ. 서 론 1Ⅱ. 재료 및 방법 41. 실험재료 42. 시약 및 기기 43. 추출물 제조 54. 유용성분 함량 분석 71) 총 플라보노이드 화합물 72) 총 폴리페놀 화합물 83) 수용성 단백질 94) 환원당 105. 생리활성 성분 분석 111) 전자공여능 112) SOD 유사활성능 123) 아질산염 소거능 136. 통계처리 15Ⅲ. 결과 및 고찰 161. 고형분 수율 162. 유용성분 함량 분석 191) 총 플라보노이드 화합물 192) 총 폴리페놀 화합물 233) 수용성 단백질 274) 환원당 313. 생리활성 성분 분석 341) 전자공여능 342) SOD 유사활성능 393) 아질산염 소거능 43Ⅳ. 적 요 54Ⅴ. 참고문헌 58국문초록 72영문초록 74