지속적인 경제성장과 생활수준의 개선, 보건의료 기술의 발달로 평균 수명의 증가와 함께 노인인구가 크게 증가하면서 가구유형에도 변화를 가져왔다. 본 연구는 성별에 따른 독거노인과 가족동거노인, 가구유형에 따른 남성노인과 여성노인의 특성을 파악하기 위하여 국민건강영양조사 자료를 이용하였다. 성별에 따른 독거노인과 가족동거노인의 일반적 특성에서 독거노인은 대부분 소득수준 ‘하’의 비율이 가장 높았다. 가구유형에 따른 남성노인, 여성노인의 교육수준은 모두 초등학교 졸업자 비율이 가장 높았다. 경제활동여부는 가족동거 남성노인이 가족동거여성노인에 비해 높았다. 건강행태의 성별에 따른 결과에서 남성의 경우 현재 흡연여부는 독거노인이 가족동거노인에 비해 높았고, 여성의 경우 체중조절여부에서 독거노인이 가족동거노인보다 체중조절하지 않는 비율이 높게 나타났다. 가구유형에 따른 결과에서 현재흡연여부, 월간 음주율, 주관적 건강인식에서 남성노인이 여성노인보다 높았다. 만성질환 유병여부에서 고콜레스테롤 유병여부는 여성노인이 남성노인에 비해 높았다. 가족동거노인인 경우 비만, 당뇨병 유병여부에서는 남성노인, 고혈압에서는 여성노인이 유의적으로 높았다. 1일 에너지 및 영양소 섭취량에서 남성의 경우 독거노인과 가족동거노인은 식품섭취량, 물, 식이섬유, 칼륨, 레티놀, 리보플라빈, 여성의 경우 식품섭취량, 에너지, 물, 탄수화물, 인, 칼륨, 티아민, 리보플라빈, 나이아신, 비타민 C에서 가족동거노인에 비하여 독거노인의 섭취량이 낮았다. 영양소 적정 섭취비와 평균 영양소 적정 섭취비 결과 독거노인에 비하여 가족동거노인의 영양소 적정 섭취비(NAR)가 높았다. 남성, 여성 모두 평균 영양소 적정 섭취비(MAR) 값이 모두 1보다 작았으며, 가족동거노인에 비하여 독거노인의 값이 더 낮았다. 영양소 밀도 지수(INQ)결과 독거노인이 가족동거노인에 비해 남성의 경우 단백질, 나이아신, 인이 낮았으며, 여성의 경우 리보플라빈, 나이아신, 비타민 C가 낮게 나타났다. 식품군별 섭취량을 분석한 결과 남성의 경우 해조류, 어패류, 유지류(동물), 여성의 경우 채소류, 과일류, 해조류, 어패류에서 독거노인에 비해 가족동거노인의 섭취량이 높았다. 식생활 조사에서 독거인 경우 남성노인이 여성노인에 비해 영양표시 인지율, 외식 빈도가 더 높았다. 1일 에너지 및 영양소 섭취량에서 여성노인에 비하여 남성노인의 에너지 및 영양소 섭취량이 더 높았다. 식품군별 섭취량을 분석한 결과 독거의 경우 해조류, 우유류, 동물성 유지에서만 여성노인이 남성노인에 비하여 섭취량이 더 높게 나타났다. 본 연구 결과 독거노인이 가족동거노인보다 건강행태 및 영양소 섭취가 좋지 않은 것으로 나타났으며 본 연구 자료를 기초로 하여 가구유형, 성별에 따른 영양교육, 식생활 지도 방안을 마련하여 노인의 영양상태 개선을 위한 노력이 필요하다.
Continued economic growth, improved living standards and improved healthcare technology have led to a significant increase in the elderly population with an increase in life expectancy. This study used data from the 2013~2016 National Health Nutrition Survey (KNHANES) to identify characteristics of the elderly living alone and the elderly living in the family according to their gender, as well as male and female of the household type. Results of elderly people living alone and with family members based on gender, the elderly living alone had the highest ''lower'' rate of income. The current smoking rate was higher in the male elderly living alone. The percentage of the elderly women who did not control their weight was high. Daily intake of food, water, dietary fiber, potassium, retinol, and riboflavin were low in male elderly living alone. Food intake, energy, water, carbohydrates, phosphorus, potassium, thiamine, riboflavin, niacin, and vitamin C were lower in the female elderly living alone. According to NAR and MAR, the elderly living with family was higher than that of the elderly living alone. All of the MAR values were less than 1, but the elderly lived alone were lower. In the case of women living alone, vitamin B2, niacin, and vitamin C were lower in quality of food than elderly living with families. In the intake by food group of men, the consumption of seaweed, fish and shellfish, oils(animal), in the case of women, the consumption of vegetables, fruits, seaweeds and seafood was higher in the elderly living with families than elderly living alone. The level of education for the elderly by type of households was the highest in elementary school. Economic activity was higher in male elderly living with families than in elderly female living with families. The elderly men were higher than the elderly woman in the current smoking status, monthly drinking rate, and subjective health status. The prevalence of high cholesterol was higher in female elderly than in male elderly. In the case of elderly living with family, male were high in obesity and diabetes, while female were high in high blood pressure. In the case of elderly people living alone, men had higher nutrition recognition rate and frequency of eating out than women. Men ate more energy and nutrients than women. According to the analysis of intake by food group, female elderly people living alone ate more than male elderly people only in seaweed, milk and animal oil. The results of this study showed that the elderly living alone are not in good health behavior and nutrient intake than the elderly living with families. Based on this research data, efforts should be made to improve the nutrition status of the elderly living alone by preparing methods for nutrition education and diet based on their type of gender and household.
목차
Ⅰ. 서론 1Ⅱ. 연구내용 및 방법 41. 조사대상 및 내용 41) 일반적 특성 62) 건강 행태 63) 체위 및 만성질환 여부 64) 식생활 조사 75) 영양소 섭취조사 76) 식사의 질 평가 87) 식품 섭취조사 92. 통계처리 방법 10Ⅲ. 연구결과 113. 조사대상자의 일반사항 112. 건강행태 153. 체위 및 만성질환 여부 194. 식생활 조사 235. 영양소 섭취조사 271) 1일 에너지 및 영양소 섭취량 272) 1일 주요 영양소 열량 구성비 343) 평균필요량 이하 섭취자 비율 376. 식사의 질 평가 411) 영양소 적정 섭취비(NAR)와 평균 영양소 적정 섭취비(MAR) 412) 영양소 밀도 지수(INQ) 457. 식품 섭취조사 49Ⅳ. 고찰 56Ⅴ. 요약 및 결론 63Ⅵ. 참고 문헌 67Ⅶ. 영문 초록 73