메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
한국현대문학회 한국현대문학연구 한국현대문학연구 제12집
발행연도
2002.12
수록면
93 - 123 (31page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
Korean cafes in 1930's were formed with the differentiation from bars. Among Korean artists including writers and poets, 'cafe-taste' was in fashion in 1930's. Far from the addiction to alcohol, drinking coffee or tea signified elegance and refinement for most artists. Both coffee and tea had a great effect on awakening the artists' consciousness and sensibility. There were increased discourses on 'cafe-taste' regardless of rise and fall of teal cafes existing in Kyungsung, since what interested Korean writers was not the real cafe but the 'cafe-taste' itself. What the writers imagine was ideal type of cafe characterized by nobleness elegance, and refinement. However, there was a gap between the cafes imagined by them and the cafes in reality. Cafes in Kyungsung was almost only public place which made it possible for many artists to discuss literature and also to have social gathering. The extreme pros and cons on the meaning of cafes reflect the writers self-critical view.

목차

1. 茶房과 카페의 분화

2. 喫茶와 문학의 만남

3. 창작의 産室로서의 茶房

4. 관찰하는 자인가 관찰당하는 자인가

참고문헌

영문초록

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2009-810-014538286