조기제한사양의 강도(정도)와 시기 및 기간이 육계의 보상성장과 사료효율 및 복강지방 축적에 미치는 영향을 구명하기 위해 2개의 실험을 실시하였는데, 실험 1에서는 7일령된 무감별 육계 240수를 4처리 3반복에 반복당 20수씩 공시하여 7일령에서부터 49일령까지 실시하였다. 대조구(C)는 7일령부터 49일령까지 전기간 육계 전기사료와 후기사료를 자유채식을 시켰으며, 시험구(T1, T2 및 T3)들은 각각 1일 0.75 ㎉ ME/gBW^(0.67)로 7일령부터 9일령까지 3일간, 1.50 ㎉ ME/gBW^(0.67)로 7일령부터 11일령까지 5일간 및 2.25 ㎉ ME/gBW^(0.67)로 7일령부터 13일령까지 7일간 육계전기사료를 제한급여하였다. 실험 2는 4일령된 무감별 육계 420수를 7처리 3반복, 반복당 20수씩 공시하여 4일령에서부터 49일령까지 실시하였는데 대조구(C)는 4일령부터 49일령까지 전기간 육계 전기사료와 후기사료를 자유채식을 시켰으며, 시험구(T1~T6)들은 모두 1일 0.75 ㎉ ME/gBW^(0.67)로 4, 7일 및 10일령에 3일간 또는 5일간육계전기사료를 제한급여하였으며, 제한사양이 끝난 시험구들은 전기사료 및 후기사료를 자유채식시켰다.
실험 1에서 제한사양기간을 포함한 21일령까지의 증체량은 대조구에 비해 시험구들이 유의적으로 적었으나(P<0.05), 22일령부터 49일령까지의 증체량은 대조구에 비해 시험구들이 유의적으로 높았으며(P<0.05), 전기간인 7일령부터 49일령까지의 증체량과 49일령 체중은 처리간에 유의적 차이가 없었다. 제한사양후부터 21일령까지의 사료섭취량은 T1구를 제외한 나머지 시험구에서는 대조구와 유의적인 차이를 보이지 않았으며, 22~49일령의 사료섭취량은 처리간에 유의적인 차이가 없었으나, 전기간 섭취량은 대조구에 비해 시험구들이 유의적으로 적게 섭취하였다(P<0.05). 제한사양기간을 포함한 7일령부터 21일령까지의 사료요구율은 T1구만 유의적으로 낮았으며(P<0.05), 22일령부터 49일령까지의 사료요구율과 전기간동안의 사료요구율은 대조구에 비해서 시험구들이 유의적으로 낮았다(P<0.05). 복강내지방함량 및 전기간 폐사율은 처리간에 유의적 차이가 없었다.
실험 2에서 제한사양기간을 포함한 21일령까지의 증체량은 대조구에 비해 시험구들이 유의적으로 적었으며(P<0.05), 사료제한의 시기에 관계없이 5일 제한구들이 3일 제한구들보다 유의적으로 낮았으나(P<0.05), 22~49일령 증체량은 처리간에 유의적인 차이가 없었며, 모든 시험구들이 대조구에 비해 높은 경향을 보였다. 시험개시일부터 21일령까지의 사료섭취량은 대조구에 비해 모든 제한구들이 유의적으로 적었으며(P<0.05), 5일 제한구들이 3일 제한구들보다 유의적으로 적었다(P<0.05). 22~49일령 사료섭취량도 시험구들이 대조구보다 적었으나(P<0.05), 시험구들간에는 5일 제한구들이 3일 제한구들보다 오히려 많은 경향이었다. 전기간 사료섭취량도 대조구에 비해 모든 제한구들이 유의적으로 적었으나(P<0.05), 제한급여구들 간에는 유의적 차이가 없었다. 제한사양기간을 포함한 4~21일령 사료요구율은 처리간에 유의적 차이가 없었으나, 22~49일령과 전기간(4~49 d)의 사료요구율은 대조구에 비해 제한급여구들이 유의적으로 적었다(P<0.05). 복강내지방함량 및 전기간 폐사율은 처리간에 유의적 차이가 없었다.
본 시험 결과 육계사육에 있어 조기제한사양은 49일령 체중에는 아무런 영향을 미치지 않고 사료섭취량을 감소시켜 사료비를 절감시킬 수 있을 뿐 아니라 사료효율을 향상시킬 수 있는 것으로 기대되며, 제한사양 강도(정도)중 1일 0.75 ㎉ ME/gBW^(0.67)(7 to 9 d)로 처리한 T1구가 사양기간 동안 성장이 거의 정지되어 유지요구량에 가까운 것으로 사료된다. 1일 0.75 ㎉ ME/gBW^(0.67)로 조기제한사양을 할 때 제한사양의 시기는 7일령 이후가 적당한 것으로 판단되며, 제한사양의 기간은 3일간이 효과적이었다.
Two experiments were conducted to study the effects of early-life feed restriction, ages and duration on compensatory growth, feed efficiency, and abdominal fat pad deposition in broilers. The chicks were randomly assigned to four treatments (experiment 1) or seven treatments (experiment 2). Each dietary treatment was replicated with three floor pens in both experiments, and twenty chicks were assigned to each pen. In experiment 1, birds in control group (C) were full-fed throughout the study. For treatments 1, 2, and 3, birds were fed diets containing 0.75 ㎉ ME/gBW^(0.67)/d for 3 d(T1), 1.5 ㎉ ME/gBW^(0.67)/d for 5 d (T2), and 2.25 ㎉ ME/gBW^(0.67)/d for 7 d (T3), all imposed beginning at 7 d of age. The selected value seems appropriate for maintenance feeding because the feed restriction at T1 resulted no growth in virtually. Although the birds previously subjected with restricted feeding significantly (P<0.05) enhanced growth partly (in 22~49 d), the weight gain over the entire growth period (7-49 d) was not influenced by the restricted feeding programs. Whereas, the restricted feedings had effects with significant (P<0.05) increase in feed intake not only in 22~49 d, but in overall period (7-49 d). The feed conversion for the birds previously subjected with restricted feeding was significantly (P<0.05) improved after 21 d. The birds with restricted feedings (T1, T2, T3) showed better (P<0.05) feed conversion ratio than C both in 22-49 d and in 7-49 d. The restricted feeding programs did not show effects in reducing for abdominal fat pad deposition or mortality. In experiment 2, the birds of C were full-fed in overall period. But for treatments 1, 2, 3, 4, 5, and 6 (T1-T6), the birds were fed diets containing 0.75 ㎉ ME/gBW^(0.67)/d for 3 or 5 d, starting at either 4, 7 or 10 d of age. The selected value seems appropriate for maintenance feeding because the feed restriction resulted no growth in virtually; which was same as experiment 1. The effects of early feed restriction, regardless the starting age, containing 0.75 kcal ME/gBW^(0.67)/d for 5 d resulted in failure to achieve complete growth compensation to 49 d of age. When subjected to transient feed restriction, the feed consumptions in the birds of restricted feeding groups were generally less than the ones of C group. However, when the birds with restricted feeding were supplied with full-feed, they showed compensations in feed consumptions. The feed conversion in the birds previously subjected with feed restriction was significantly (P<0.05) improved after 21 d. During 22~49 d and over the 4~49 d, the restricted feeding group birds significantly (P<0.05) improved the feed conversion to be compared with the birds of C. The restricted feeding programs, in regardless the feed restriction ages and duration, did not show effects in reducing for abdominal fat pad deposition or mortality. It is concluded that feed restriction (containing 0.75 ㎉ ME/gBW^(0.67)/d) imposing for 3 d at 7-d-old seems to be the best option as a mean of improving growth and feed efficiency in broilers.