이 연구의 목적은 한국사회에서 먹거리 시민이 실재하는지를 경험적으로 규명함으로써 먹거리 시민의 특성과 의의를 밝혀보려는 것이다. 나아가 먹거리 위험정치와 대안적 먹거리 체계의 주체로서 먹거리 시민과 먹거리 시민권 개념의 의의를 조명하고자 한다. 기존의 먹거리 정치와 대안 먹거리 운동의 담론이 규범적인 주체 논의에 머물러 있는 한계를 극복하기 위해서 본 연구에서는 경험적 조사자료를 활용해 먹거리 시민의 실태와 현실적 조건을 규명하는 것에서 부터 출발한다. 먼저 식품 소비집단의 유형을 먹거리 시민, 소비자/시민, 소비자 집단으로 분류한 다음, 먹거리 인식, 행동, 가치지향의 측면에서 먹거리 시민 집단의 분포와 특성을 다른 집단과의 차이를 비교하여 살펴보았다. 분석 결과, 먹거리 시민 집단에는 40~50대 여성 주부들이 많았고, 교육과 직업, 소득수준 및 먹거리 위험인식과 시민행동 성향이 일반 소비자들보다 높았다. 이들은 농(農)가치성, 지역성, 생태성에 대한 가치지향에도 더 적극적인 것으로 확인되었다. 현재 먹거리 시민의 비중은 높지 않지만, 이들이 먹거리 체계의 변화를 위한 참여적 태도를 갖고 있는 점에서 먹거리 시민권의 가능성과 의의를 확인할 수 있었다. 한편, 먹거리 인식과 행동의 불일치를 보이는 다수의 소비자/시민 집단이 존재한다는 점에서 먹거리 시민 형성의 모순적인 특성과 향후의 과제들을 발견할 수 있었다. 다음으로 소비자에서 먹거리 시민으로의 전환에 이르는 먹거리 주체 형성의 조건과 가능성을 건강, 가족, 젠더, 감정, 먹거리 파동, 참여경험 등의 요인을 중심으로 살펴보았다. 마지막으로 먹거리 정치와 주체화의 관점에서 먹거리 시민권 개념의 발전과 함의를 제시하였다.
This article aims to explore the characteristics and significances of the food citizen. Using survey data on Korean food perception and behavior, this paper tries to identify the empirical reality of the food citizen. Further it has examined the possibility and the implications of the concept of food citizenship by investigating the role of the food citizen as a possible subject for the alternative food system in modern global food politics. Instead of normatively arguing the need for creating the food citizens, this study tries to investigate the food citizen`s current features and conditions by analyzing the empirical data. In order to achieve this, the general food consumer groups are classified into three different categories including food citizen, consumer-citizen, and conventional consumer, based on the extent of food perception and behavior. Then, the distribution and the characteristics of the food citizen are compared with other consumer groups. The results reveal that the food citizen group has more women and includes people who have a higher education level, higher incomes, more risk perception and more civic activism than the other groups. In addition, they have more rural and agricultural friendly value orientation, localism, and ecological mindset compared to other consumer groups. Even though the overall size of the food citizen group is small, it is worth noting that the food citizen group has very active participatory attitudes toward the changes of the food system. However, it is revealed that there is a discrepancy between food perception and the behavior in the consumer-citizen group and the group is contradictorily situated between the conventional group and the food citizen group. Also, this paper follows how the consumers evolve into food citizens and it confirms that such factors like health, family, gender, emotions, food incidents and active participation could be influential to the subjectification. Finally, this paper discusses the implications of the concept of food citizenship and the role of the food citizen, as a subject of food politics in terms of making changes to the current globalized industrial food systems.