본 연구에서는 H2O2에 의해 산화적 스트레스를 유발시킨 인간 간암세포주 HepG2에 농도별로 처리한 국내산 로열젤리의 항산화효과를 알아보기 위하여 free radical 소거능, 과산화지질 생성량, 그리고SOD와 catalase활성 변화를 비교, 분석하였으며 그 결과는 다음과 같다. 1) 국내산 로열젤리는 산화적스트레스로 자극된 HepG2세포에서 농도의존적으로 control군보다 높은 free radical 소거능력을 보였다. 2) 국내산 로열젤리는 산화적스트레스로 자극된 HepG2세포에서 control군보다 농도의존적으로 지질과산화 생성을 감소시켰다. 3) 국내산 로열젤리는 산화적스트레스로 자극된 HepG2세포에서 control군에 비하여 항산화물질인 SOD와 catalase효소의 활성이 높거나 비슷하였으며 특히500μg/ml 이상에서모두높은활성을나타내었다. 결론적으로 국내산 로열젤리는 free radical 소거능력과 SOD, catalase효소의 높은 활성에 기인한 효과적인 활성산소제거로 항산화능력이 탁월한 것으로 확인되었다. 이러한 연구결과를 바탕으로 건강기능식품으로 인식되고 있는 로열젤리에 대한 연구가 다각도에서 폭넓게 이루어져야 한다고 판단된다.
Antioxidant has known to effectively remove reactive oxygen species (ROS) which are regarded as a source of many types of diseases. In modern diets, the use of royal jelly (RJ) has more increased because of the trend toward the use of functional foods and dietary supplements. We investigated antioxidant effect of Korean royal jelly in oxidative stress induced HepG2 cell. The antioxidant activity was evaluated by means of DPPH free radical scavenging, thiobarbituric acid reactive substance (TBARS) products, and superoxide dismutase (SOD) and catalase activity assays. HepG2 cells treated with RJ at 100, 200, 500?g/ml significantly increased the DPPH scavenging activity in a dose-dependent manner. Also, the RJ significantly reduced the TBARS levels and increased the SOD activity compared to those of the control group. These results suggest that Korean RJ could be antioxidant functional food with high free radical scavenging activity and antioxidant capacity.