메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
성은숙 (전남대학교) 최창균 (전남의대) 김누리 (전남대학교) 김선아 (전남대) 신민호 (전남대학교)
저널정보
전남대학교 의과학연구소 전남의대학술지 전남의대학술지 제54권 제3호
발행연도
2018.1
수록면
178 - 183 (6page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
There have been few studies that have evaluated the association between coffee intake and iron in Korean population. Data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey (IV and V; 2007-2012) was used to investigate the association between coffee and green tea intake and serum ferritin levels in Korean adults. Beverage intake was assessed using a food frequency questionnaire. Multivariate linear regression was performed to evaluate the relationship between coffee and tea intake and serum ferritin levels, after adjusting for age, body mass index, education level, smoking status, alcohol consumption, physical activity, hypertension, diabetes mellitus, and daily iron intake. Coffee intake was negatively related to serum ferritin levels in both sexes. The multivariate-adjusted geometric mean of serum ferritin level was 100.7 ng/mL (95% confidence interval [CI]: 98.2-103.4) in men drinking <1 coffee/day, and 92.2 ng/mL (95% CI: 89.7-94.8) in those drinking ≥3 coffees/day. In women, the equivalent serum ferritin levels were 35.6 ng/mL (95% CI: 34.8-36.4) and 28.9 ng/mL (95% CI: 27.8-30.1). However, green tea intake was not related to serum ferritin levels. In conclusion, coffee consumption was associated with lower serum ferritin levels in Korean adults.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (30)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0