본 연구는 tannase를 이용하여 녹차의 생물학적 전환에 대한 최적 추출 조건을 확립하고 최적 추출 조건으로 마련된 녹차 추출물에 대해 라디칼 소거능 검증을 통해 항산화력의 향상 정도를 평가하고자 하였다. 그 결과 tannase의 반응은 0.5시간 내에 대부분 이루어지며 처리 1시간까지도 일부 작용이 이루어져 최적 추출물을 획득하기 위한 tannase의 반응 시간을 1시간으로 결정하였다. 기질 농도 1% 이상의 경 우에서는 EC 및 EGC 전환율이 오히려 낮아져 tannase 작용을 위한 기질 농도는 1%가 적당한 것으로 판단되었다. 또한 tannase 농도가 증가함에 따라 EC, EGC 및 gallic acid는 증가되었으며 일정 농도(30 U/mL)에서 급격한 증가를 나타내었고, 이 농도부터는 통계적으로 EC와 EGC 전환율이 증가하지 않는 것으로 보아 tannase의 적정 반응 농도는 30 U/mL으로 판단되었다. 위의 조건으로 마련된 최적의 tannase 처리 녹차 추출물의 라디칼 소거능은 tannase 처리 전 녹차 추출물에 비해 ABTS와 DPPH 라디칼에 있어 모두 유의하게 소거능이 증가되는 것으로 나타나 tannase 처리 최적 추출 조건에 의해 녹차의 항산화력이 향상됨을 알 수 있었다.
In this study, we optimized the reaction conditions for the bioconversion of green tea using tannase, and to evaluate its radical scavenging activities. Tea catechins such as (-)-epigallocatechin gallate (EGCG) or (-)-epicatechin gallate (ECG) were hydrolyzed by tannase to produce (-)-epigallocatechin (EGC) or (-)-epicatechin (EC), respectively, and a common product, gallic acid. The bioconversion of tea catechins by tannase was increased as enzyme concentration, substrate concentration and incubation time for enzyme dose. The results indicated the optimum reaction conditions for tannase were tannase 30 U/mL (enzyme concentration) on 1% green tea (substrate concentration) for 1 hr (incubation time for enzyme). Tannase enhanced the radical-scavenging properties of green tea; the 2,2-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) and 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radicals scavenging abilities were significantly (p<0.001) greater for the tannase- treated green tea extract compared to the untreated green tea extract. It is reported that ECG has the greatest antioxidant activity among the catechins in green tea, and the release of gallic acid is considered to be beneficial because of its significant antioxidant potency. The results of this study suggest that the tannase- treated green tea increases antioxidant activities under optimum reaction conditions.