메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
김수성 (부산외국어대학교)
저널정보
대한일어일문학회 일어일문학 日語日文學 第67輯
발행연도
2015.8
수록면
229 - 248 (20page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
The purpose of this study is to research about the description of the identities of modern people with a meat culture through many articles, newspaper, related materials and novels in the Japanese flowering time.
For the ideaological base, enlightenment intellectuals are the most important roles of it. Through modern literature, they apply the western values to Japanese and are the subjects of forming modern identities to Japanese people.
By the way, Japanese government tries to adapt the western models actively at that time. Above all, Japaneses govenment transforms the post modern social and cultural systems from the previous systerms.
Also, Japan are eagar to be company with the nations having the Great powers and wants to lead East Asia with their leadership, coming along with the view of the world from the Great powers of the nation in Europe and America.
For the change of their systems, they improve their diets from home first- comparatively easy small standard.The Meiji goverment liquidates the past of the restriction of the eating meat.They have desires to be westernized and they can get the same position with Europe and America.
In conclusion, this study can show us transformation from the ancient rice centered society to modern meat centered society. And we can look over the inner conflicts about civilization to modern people through the meat eating culture.

목차

Abstract
1. 들어가기
2. 육식금지의 시대적 배경
3. 근대 초기의 육식 사정
4. 신문기사에 나타난 육식사정
5. 맺는말
참고문헌
REFERANCE

참고문헌 (20)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0