메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
박정은 (전북대학교 식품영양학과) 소주련 (전북대학교 식품영양학과) 오석흥 (우석대학교 생명공학과) 차연수 (전북대학교 식품영양학과)
저널정보
한국가정과학회 한국가정과학회지 한국가정과학회지 제9권 제1호
발행연도
2006.1
수록면
71 - 80 (10page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

이 논문의 연구 히스토리 (3)

초록· 키워드

오류제보하기
To investigate the effects of the supplementation of Stevia. Rebaudian Bertoni on serum and hepatic lipid levels and enzyme activities in rat administered with ethanol chronically. Sprague-Dawley male rats were orally treated with either an AIN-76 diet(C, control), a control diet plus ethanol(E, 4g/kg bw), E plus stevia extract-1(ES1, 1ml/kg bw), or E plus stevia extract-2(ES2, 2ml/kg bw) for 7 weeks. Serum triglyceride levels were increased in the E group and were decreased in the ES 1 group. Liver triglyceride levels were decreased significantly in the ES2 groups and Total-cholesterol were decreased in the ES1, ES2 groups compared with the E group. Liver $\gamma-GTP$ levels were decreased significantly in the ES1, ES2 groups compared with the E group. In addition, we have evaluated the serum or liver carnitine levels in those groups. Liver TCNE levels were increased significantly in the ES1, ES2 compared with the E group. These results may suggest that supplementation of Stevia. Rebaudian Bertoni has effects on the recovery of chronic ethanol-related diseases.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0