메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
신언환 (울산과학대학교) 송아람 (울산과학대학교) 함장원 (랑콩뜨레과자점)
저널정보
강원대학교 농업생명과학연구원(구 농업과학연구소) 농업생명환경연구 농업생명환경연구 제32권 제3호
발행연도
2020.1
수록면
388 - 399 (12page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
In this study, we aimed to evaluate the quality characteristics and antioxidant activity ofcookies prepared using butternut squash (Cucurbita moschata, BS) powder. Cookies were prepared using different concentrations (0, 3, 6, 9, and 16% of the flour quantity) of BS powder. Cookies were subjected to several physicochemical analyses (cookie dough density, pH, moisture content, spread factor, hardness, and antioxidant activity) and evaluated for consumer acceptance by sensory analysis. The pH and density of the cookie dough decreased as the amount of BS powder increased. The moisture content and spread factor were higher in the cookies containing BS powder than those in the control cookies. Furthermore, the L-value decreased with an increasing amount of hibiscus powder, while the a-value and b-value increased. Moreover, the incorporation of BS powder decreased the hardness of the cookies, and the polyphenol content and DPPH radical scavenging activity increased with an increase in BS powder content. The sensory evaluation established that cookies prepared using 6% BS powder were preferred the most in terms of color, flavor, taste, texture, and overall acceptability. Therefore, this study suggests that cookies prepared by incorporating BS powder have high value as a functional food source and are likely to be used as ingredients for the development of healthy foods and other products.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (56)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0