메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
Miran Kang (World Institute of Kimchi) So Yoon Park (World Institute of Kimchi) Bo Sung Shin (Pusan National University) Sung Moo Hong (Pusan National University) Young Jin Choi (GQINS) Ho Hyun Chun (World Institute of Kimchi)
저널정보
한국식품저장유통학회 Food Science and Preservation 한국식품저장유통학회지 제29권 제5호
발행연도
2022.8
수록면
677 - 691 (15page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
This study investigated changes in the quality and headspace O₂/CO₂ concentrations of young radish (Raphanus sativus L.) kimchi (YR-kimchi) packaged using a multilayer (ML) film with or without sachets containing a CO₂ absorber and nano-foamed structure (NFS) film, respectively, during storage at -2.2 or 4.0℃. Compared to that in YR-kimchi samples stored at 4.0℃, the total lactic acid bacteria count and titratable acidity of YR-kimchi samples stored at -2. 2℃ increased rapidly until 21 days of storage, irrespective of the packaging. After 32 days of storage at 4.0℃, the reducing sugar content of young radish kimchi packaged in ML film, ML film with a CO₂ absorber sachet, and NFS film decreased by 54.9, 80.7, and 79.9%, respectively, compared to before storage. However, the salinity of YR-kimchi samples packaged with different film types showed negligible differences during storage at -2.2 and 4.0℃. No significant O₂ reduction or CO₂ accumulation was observed in the headspace of NFS film-packaged young radish kimchi stored at either temperature. Hence, these results indicated that NFS film packaging combined with supercooled (-2.2℃) storage improved the shelf life of YR-kimchi without packaging expansion during storage.

목차

Abstract
1. Introduction
2. Materials and methods
3. Results and discussion
4. Conclusions
References

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2022-059-001683844