본 연구는 산란계 사료내 비타민 A와 E가 계란으로 이행될 때의 상호작용과 그 형태를 규명하고, 비타민 A를 다량투여(flood-dosing)시켰을 때 간과 계란내 비타민 A 수준의 변화를 관찰하고자 실시하였다. 시험Ⅰ에서는 계란이행에 있어서 상호작용이 존재하는지를 규명하기위해 기초사료(C)에 비타민 A를 ㎏당 8,000 IU(A1), 16,000 IU(A2) 및 64,000 IU(A3)를, 그리고 비타민 E를 50 IU(E1), 100 IU(E2) 및 200 IU(E3)를 각각 첨가하여 시험사료별로 7개 처리구를 두었으며, 공시산란계로서는 45주령의 바브콕(Bobcock) 42수를 처리구당 6수씩 배치하였다. 시험Ⅱ에서는 비타민 A와 E를 동시에 강화했을 때 상호작용을 관찰하기 위하여 기초사료(C)에 사료 ㎏당 비타민 A 20,000 IU + 비타민 E 200 IU(1), 비타민 A 50,000 IU + 비타민 E 200 IU(2) 및 비타민 A 100,000 IU + 비타민 E 200 IU(3)를 각각 첨가하여 4개 처리구를 두고 35주령의 하이라인(Hyline) 32수를 처리구당 8수씩 배치하였다. 시험 Ⅲ에서는 비타민 A를 다량투여 했을 때 계란 및 간내 비타민 A의 변화를 살펴보기 위해 기초사료(C)에 비타민 A를 80,000 IU(a1), 120,000 IU(a2) 및 160,000 IU(a3)를 각각 첨가하여 시험사료별로 총4개 처리구를 두어 처리구당 14수씩 35주령의 하이라인 56수를 배치하였다.
시험Ⅰ에서는 사료내 비타민 A수준이 증가할 수록 난황내 비타민 E수준은 감소했다. 하지만, 사료내 비타민 E수준이 증가할 수록 난황내 비타민 A수준은 일시적으로 감소한뒤 회복되었다(P<0.05). 시험Ⅱ에서는 다량의 비타민 E(200 IU/㎏)가 첨가되어도 사료내 비타민 A 수준이 증가할 수록 난황내 비타민 E 수준은 유의하게 감소되었다(P<0.05). 아울러 다량의 비타민 E가 첨가됨으로서 비타민 A의 이행량도 감소되었다. 이러한 결과로 미루어 보아 사료내의 비타민 A와 E가 계란으로 이행하는 데 있어서도 상호작용이 존재한다는 것을 알 수 있었으며, 그 형태는 비타민 E의 비타민 A 절약효과가 아니라 상호 길항적으로 작용하는 것이었다. 하지만 간에서는 비타민 E의 비타민 A에 대한 절약효과가 관찰되었다. 시험Ⅲ에서는 간과 난황내 비타민 A함량은 직선적으로 증가되었으며 간내 비타민 A함량은 시험사료 급여후 3~4주만에 포화 상태가 되었다. 하지만, a3처리구의 난황내 비타민 A수준이 시험개시 2주부터는 a2처리구의 수준보다 유의하게 낮았다(P<0.05). 이러한 결과로 볼 때, 비타민 A강화를 위한 산란계 사료내 비타민 A 첨가 수준을 120,000 IU/㎏ 이상으로 높히는 것은 경제적으로 실효성이 없다고 사료된다.
This study was conducted to investigate the interaction of vitamins A and E on their transfer from diet to chicken eggs and the effect of vitamin A flood-dosing on its concentration in eggs and livers. In Experiment Ⅰ, forty-two 45-wk-old brown layers (Bobcock) were divided into seven groups and fed one of seven diets; control, three vitamin A supplemented diets(8,000, 16,000, and 64,000 IU/㎏ diet) or three vitamin E supplemented diets (50,100, and 200 IU /㎏ diet). In Experiment Ⅱ, a total of thirty-two 35-wk-old white layers (Hy-line) were divided into four groups and fed one of four diets :control, vitamin A 20,000+vitamin E 200 IU /kg, vitamin A 50,000+vitamin E 200 IU /㎏ or vitamin A 100,000+vitamin E 200 IU/kg supplemented diets. In Experiment Ⅲ, a total of fifty-six 35-wk-old white layers (Hy-line) was divided into four groups and fed one of four diets; control or three vitamin A supplemented diets (80,000, 120,000 and 160,000 IU/㎏ diet). In Experiment Ⅰ, vitamin E levels of egg yolk in hens fed the vitamin A supplemented diets decreased as dietary vitamin A level increased (P<0.05). On the other hand, a slight reduction in vitamin A levels of egg yolks in hens fed the vitamin E supplemented diet for 4 wk of the experiment was recovered back to control level at wk 8 (P<0.05). In Experiment Ⅱ, supplemental vitamin A markedly decreased. The yolk deposition of vitamin E when two vitamins were supplemented simultaneously. The yolk deposition of vitamin A decreased as high level of vitamin E was supplemented, suggesting an antagonistic interaction between the two vitamins. In Experiment Ⅲ, the concentration of liver vitamin A rapidly increased and then stabilized during wk 3 to 4 after starting the experiment. Vitamin A levels in egg yolk linearly increased up to wk 6. However, vitamin A level of egg yolk in hens fed the diets supplemented 160, 000 IU vitamin A/㎏ was significantly lower than those of hens receiving 120,000 IU vitamin A/㎏ diet (P<0.05), indicating that megadosing of vitamin A more than 120,000 IU /㎏ diet be uneconomical for its enrichment of chicken eggs.