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논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
이종수 (중앙대)
저널정보
인천대학교 인문학연구소 인문학연구 인문학연구 제24집
발행연도
2015.12
수록면
187 - 223 (37page)

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The article is organized as follows. The first section clarifies research all questions, the purpose of this study and methodology regarding food culture comparisons among the resident food cultures of Incheon, Busan, Daemado & Nagasaki. The second deals with methods of study, a literature review, previous research and theoretical background of the food culture. The comparative variables of any characteristic of food culture are international regional ecology, climate, colony policy and religion, and so forth. This paper analyzes the effects between food materials, recipes, food manners and food culture. The third presents a comparative analysis with respect to the food-based cultures of Incheon, Busan, Daemado & Nagasaki. The forth suggests interchange direction for fostering food culture comparisons among Incheon, Busan, Daemado & Nagasaki. The last contains the conclusion that there are fundamentally similar elements of food-based culture among these sea port cities though there are minor differences within the preparation and display of the food.

목차

Ⅰ. 들어가는 글
Ⅱ. 국가 지역별 음식문화 변동의 의의
Ⅲ. 인천과 부산, 대마도와 나가사키의 음식문화 변동 분석
Ⅳ. 인천과 부산, 대마도와 나가사키의 음식문화 차별성
Ⅴ. 나가는 글
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