메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
한국호텔리조트학회(구 한국호텔리조트카지노산학학회) 호텔리조트연구 호텔리조트연구 제15권 제1호
발행연도
2016.1
수록면
5 - 20 (16page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
This study aims to examine the effect of empowerment on job satisfaction, organizational commitment and turnover intention in hotel culinary staffs. For achieving this purpose, 250 copies of questionnaires were distributed to culinary staffs in 10 five-star hotels located in Seoul for 15 days from April 1st to 15th 2015 and 240 copies(96%) were used for statistical analysis except 10 ones with unreliable responses and missing responses. For analyzing demographic characteristics of the subjects, frequency analysis, confirmatory factor analysis, Pearson's correlation analysis was performed and for verifying the research hypothesis, structural equation modeling-based analysis was carried out. All the data were analyzed using SPSS 18.0 and AMOS 18.0 program. The study finding showed that empowerment positively affected job satisfaction and organizational commitment and job satisfaction and organizational commitment negatively affected turnover intention. This means that organizational commitment increases and turnover intention decreases in empowered culinary staffs, because they are satisfied with their job.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (35)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0