메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
최수남 (세종대학교) 최은희 (수원과학대학교) 유승석 (세종대학교)
저널정보
한국외식산업학회 한국외식산업학회지 한국외식산업학회지 제13권 제1호(통권 제34호)
발행연도
2017.3
수록면
111 - 121 (11page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

이 논문의 연구 히스토리 (4)

초록· 키워드

오류제보하기
The purpose of this study is to investigate the physicochemical ingredients of Cudrania tricuspidata fruit puree and the quality characteristics of Sulgidduk by applying Cudrania tricuspidata fruits which are functional foods containing large amounts of the anti-oxidant ingredient to the production of Sulgidduk which is the Korea traditional dduk(rick cake). Cudrania tricuspidata fruit puree consists of water 76.42%, crude proteins 3.63%, crude fats 3.16%, crude ashes 1.43% and crude fibers 18.80%. A total of polyphenol content is 19.81%. In terms of qualify characteristics of Cudrania tricuspidata Sulgidduk, the L values gets decreased with increasing the amount of Cudrania tricuspidata fruit puree. b values and a values tend to increase with increasing the amount of puree. The pH of the Cudrania tricuspidata Sulgidduk is weak acid. Springiness, cohesiveness and adhesiveness are significantly increased with increasing the amount of puree, but the hardness tends to be decreased with increasing the amount of puree. In terms of the sensory quality characteristics, a group added with 15% Cudrania tricuspidata fruit puree shows the highest prepared in overall preference, color and degree of softness. A group added with 15% Cudrania tricuspidata fruit puree shows the highest evaluation in taste. Through this study, when 15% Cudrania tricuspidata fruit puree is added, the best quality characteristics and preference are shown. It can be applied as the standard mixing ratio of Cudrania tricuspidata Sulgidduk and it can be used as the basic data for the mixing ratio which is applicable to a variety of foods.

목차

Abstract
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 재료 및 방법
Ⅲ. 결과 및 고찰
Ⅳ. 요약 및 결론
참고문헌

참고문헌 (34)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2017-324-002380590