국내 인삼의 생산은 재배면적의 감소, 농가의 고령화, 농업인력 감소, 경영비 상승에 따른 어려움을 겪고 있다. 기후위기, 탄소중립 등 새로운 환경변화에 대응하고, 체질개선을 통해 경쟁력 있는 인삼산업 육성을 위해 전문가를 대상으로 계층분석방법(AHP)을 활용한 정책 우선순위를 살펴보았다. 델파이 조사를 통해 타당성을 검토하였으며, 연구자, 대학교수, 농업종사자, 행정기관의 인삼산업 관련 전문가를 대상으로 정책의 우선순위를 분석하였다. 분석결과, 중점기준의 우선순위는 1순위 상품화와 산업화(0.402), 2순위 생산구조 고도화(0.308), 3순위 치유관광 및 체험교육(0.155), 4순위 인력육성 및 거버넌스(0.135) 순으로 나타났다. 중점기준의 가중치를 고려한 세부사업의 우선순위를 살펴보면, 가공업체 혁신교육 및 디지털 마케팅 교육(1.994), 해외인삼 정보시스템 구축(1.174), 인삼 이용식품 및 레시피 개발(0.852), 인삼이력추적제 도입(0.776), 안전한 수삼 및 원료삼 공급(0.693) 순으로 나타났다. 인삼은 유통부분의 복잡한 유통구조로 인하여 가격의 불안정성이 높으며, 인삼에 대한 신뢰 저하는 소비 활성화에 어려움을 겪고 있다. 인삼산업 육성을 위해 생산, 가공, 유통, 정책 등 인삼산업 전반에 걸쳐 산업구조가 유기적으로 움직일 수 있는 선순환 체계가 마련되어야 할 것이다. 본 연구는 인삼산업을 둘러싼 대내외 환경변화 요인을 고려하여 전북지역 인삼산업의 지속가능성과 산업으로서의 경쟁력을 제고하고자 하였다. 이를 통해 지역 농업의 부가가치를 제고하고 지역 농업·농촌의 활력을 불어넣을 것으로 기대한다.
Ginseng production in Korea is struggling with issues such as decreasing cultivation areas, an aging farming workforce, a shrinking agricultural labor pool, and increasing operating costs. To address emerging environmental changes, including the climate crisis and carbon neutrality, and to strengthen the ginseng industry’s competitiveness through structural reforms, this study analyzed policy priorities by applying the Analytic Hierarchy Process (AHP) based on input from experts. The study’s validity was assessed through a Delphi survey involving experts in the ginseng industry, such as researchers, university professors, agricultural professionals, and representatives from administrative bodies. Based on the analysis, the policy priorities for key criteria were ranked as follows: first, commercialization and industrialization (0.402); second, enhancement of the production structure (0.308); third, healing tourism and experiential education (0.155); and fourth, workforce development and governance (0.135). An analysis of specific project priorities, considering the weighted values of the key criteria, revealed the following rankings: innovation training for processing companies and digital marketing education (1.994), creation of an international ginseng information system (1.174), development of ginseng-based food products and recipes (0.852), introduction of a ginseng traceability system (0.776), and ensuring a safe supply of fresh and raw ginseng (0.693). The ginseng market suffers from significant price instability due to its complex distribution structure, while diminishing consumer trust in ginseng has hindered efforts to increase consumption. To support the development of the ginseng industry, it is essential to establish a virtuous cycle where all components of the industry—production, processing, distribution, and policy—function organically as an integrated and cohesive system. This study sought to strengthen the sustainability and industrial competitiveness of the ginseng industry in Jeollabuk-do by accounting for internal and external environmental factors influencing the industry. These efforts are anticipated to boost the added value of local agriculture and invigorate the region’s agricultural communities and rural economy.