메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
김혜경 (동우당제약) 정현아 (대구한의대학교) 안은미 (대구한의대학교) 허담 (동우당 제약) 김현철 (동우당 제약) 백재은 (부천대학)
저널정보
동아시아식생활학회 동아시아식생활학회지 東아시아 食生活學會誌 第20卷 第6號
발행연도
2010.12
수록면
947 - 956 (10page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
The purpose of this study was to synthesize tasty and healthy solomon's seal coffee by combining solomon's seal and a coffee-making process. Therefore, this study was carried out to establish the most suitable conditions for coffee-making by surface response surface methodology. Using the center synthesis method, we synthesized solomon's seal coffee by considering three factors (solomon's seal, coffee, and temperature) and three levels. The sixteen experimental items for solomon's seal coffee based on surface-reaction analysis were scent (crust break-scent when pouring water in solomon's seal coffee, flavorscent when tasting solomon's seal coffee), taste (clean-cup-pure taste without loose scent, sweetness, and acidity), mouth-feel, aftertaste, overall quality, and other taste degrees. Scores were from 1 to 7, with 7 indicating the highest preference. The optimum mixing rates which meet sensory items were coffee 19.51g, solomon's seal 2.07g, and temperature 90.39℃. Based on the above results, solomon's seal seems to be well suited for coffee. It was also found that solomon's seal has great potential to be well suited with other foods.

목차

Abstract
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
요약 및 결론
감사의 글
문헌

참고문헌 (35)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2012-594-004102092