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초록

시판 막걸리에서 분리한 균주(Lactobacillus paracasei ssp. paracasei M13-65-3)로 타락을 제조하였다. M13-65-3 균주를 이용하여 제조한 타락 추출물에 의하여 T lymphocyte인 Jurkat 세포의 증식이 촉진되었고 피부세포의 멜라닌 생성이 억제되었다. 본 연구의 결과는 타락이 면역 증강 기능성과 피부색소 조절 기능성을 보유할 가능성을 제시하고 있다.

Tarak is a Korean traditional fermented milk product that is fermented by adding rice wine to milk. Tarak was produced with Lactobacillus paracasei ssp. paracasei M13-65-3 isolated from rice wine, and its effects on immune cell proliferation and melanin biosynthesis were investigated. Tarak extract significantly increased proliferation of T lymphocyte Jurkat clone E6-1 cells at concentrations from 10 to 100 μg/mL. Tarak inhibited activities of tyrosinase and α-melanocyte-stimulating hormone-induced melanin biosynthesis in mouse skin B16-F10 cells at a concentration of 100 μg/mL. These results suggest that tarak might have functionalities for enhancing the immune system by increasing immune cell proliferation and regulating melanin biosynthesis.

목차

ABSTRACT
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
요약
REFERENCES

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